VVD vraagt aandacht voor problematiek van de gymlocatie basisschool De Springplank

Basisschool de Springplank, gelegen aan de St. Elisabethstraat 19 te Vught, heeft 230 leerlingen. In 2009 is het gebouw van de Springplank ingrijpend verbouwd. In een gymzaaltje, zijnde een speelzaal, voor de kleuterklassen is voorzien. Echter, voor de overige leerlingen is een volwaardige gymles in deze speelzaal geen optie.


Op dit moment gymmen 180 leerlingen van de Springplank in sporthal Ouwerkerk aan de Maarten Trompstraat 32. Dit is een loopafstand van ca. 1.100 meter.


De kinderen van de groepen 3 tot en met 8, in totaal 180 leerlingen, zijn voor 45 minuten gymles 45 minuten onderweg. Deze afstand is niet alleen onpraktisch qua tijd maar vooral ook onveilig. Ter hoogte van de Stationsstraat/Spoorlaan steken de leerlingen een spoorwegovergang over. Ondanks het feit dat elke groep kinderen begeleid wordt door een leerkracht en een tweetal ouders ziet de VVD hierin een onveilige en onacceptabele situatie. Daarom stelt de VVD deze problematiek aan de kaak.


Op basis van artikel 37 van het ‘Reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad’ heeft de VVD derhalve de volgende vragen aan het college gesteld:


1. Is het college het met de VVD eens dat een gymlocatie op een afstand van 45 minuten lopen, heen en weer, met daarbij het passeren van een drukke overweg zeer ongewenst is?


2. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. Er is een aantal overleggen geweest met de gemeente en basisschool De Springplank over mogelijke alternatieven voor een gymlocatie in de nabijheid van de school. Een aantal alternatieven is besproken, zoals: 

1. Inpandige mogelijkheid verbouwing speelzaal De Springplank; 

2. De gymlocaties Reeburg en Irenelaan in de directe omgeving van de school; 

3. Permanente gymlocatie op de speelplaats van De Springplank; 

4. Busvervoer van en naar een gymlocatie; en 

5. Mogelijkheden Rozenoord en Speeldoos. 

Wat zijn de afwegingen waarom op dit moment geen van deze alternatieven als oplossing in aanmerking komt?


3. Is de gemeente bereid het hiervoor omschreven dossier te “heropenen” en in gesprek te gaan met de schoolleiding van basisschool De Springplank om op zoek te gaan naar een kosteneffectieve oplossing voor een gymlocatie op een redelijke afstand, qua kilometers of qua tijd, van voornoemde basisschool?