Raadcyclus februari - maart 2020

Op donderdag 12 maart werd er weer een cyclus afgesloten.

Tijdens deze Raadsvergadering veel hamerstukken.

1. Aanwijzen griffier

Met ingang van 1 april is Dhr. J.A. (Jeroen) Deneer begonnen als de nieuwe Raadsgriffier van Vught. De griffie ondersteunt de gemeenteraad, de raads- en burgerleden en de fracties. Ze helpt de raad met het opstellen van voorstellen, amendementen, moties en schriftelijke vragen. Daarbij verzorgt ze de communicatie vanuit de raad.

De griffie zorgt er verder voor dat het proces van de gemeenteraad soepel verloopt. Ze adviseert over voorstellen, de werkwijze en/of de aanpak. Ook plant ze vergaderingen, organiseert bijeenkomsten en zorgt ervoor dat alle informatie compleet is.

Wij wensen Jeroen heel veel succes met deze functie

2. Benoemen commissievoorzitters en plaatsvervangers

3. Bewegen en sporten in de openbare ruimte 

In het verkiezingsprogramma ‘De Mens Centraal’ had de VVD de ontwikkeling van een Cruyff court opgenomen. In het bestuursakkoord is deze verkiezingsbelofte overgenomen. Een extern bureau heeft, in nauwe samenwerking met MOVE Vught, een onderzoek uitgevoerd naar de beweeg- en sportbehoefte in de openbare ruimte in Vught. De rapportage (masterplan) geeft een goed beeld hiervan en maakt inzichtelijk hoe de openbare ruimte hiervoor benut kan worden. Hiervoor is gebruik gemaakt van demografische gegevens en bestaande voorzieningen zoals onderwijs, wijkpunten, zorg, sportaccommodaties en speelplekken. Ook is rekening gehouden met de voorziene Rijksinfra ontwikkelingen. Met de resultaten is het mogelijk om (toekomstige) initiatieven en besluiten ten aanzien van bewegen en sporten in een eenduidig kader te plaatsen.


  • 4. Pilot preventieve bestrijding eikenprocessierups 2020

    5. Regionale Bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer 2019

    6. Zienswijze Kadernota 2021 GGD Hart voor Brabant

    Het agendapunt Regio Noordoost Brabant samenwerkingsagenda 'Richting 2030' en convenant regionale samenwerking  2021-2024 was voor ons ook een hamerstuk. Maar tijdens de commissievergadering had één fractie nog aanvullende vragen. Deze waren voorafgaand aan de raadsvergadering beantwoord waardoor dit ook een hamerstuk kon worden.

    Er zijn 2 moties vreemd ingediend

    Motie Opvang alleenstaand vluchtelingenkinderen uit Griekse Vluchtelingen kampen. Deze motie is verworpen. De fractie van de VVD trekt zich uiteraard het welzijn van deze kinderen aan, echter dit is een punt welke Nationaal opgepakt dient te worden en niet Regionaal.

    Motie Red de RES. Deze motie voorziet in een oproep aan de onderhandelaars voor een nieuwe Bestuursakkoord voor de  Provincie Noord Brabant om in dit Bestuursakkoord geen aanvullende beperkingen op te nemen t.a.v. grootschalige opwek van duurzame energie. Daarnaast roept de motie op ervoor te zorgen dat het proces m.b.t. de totstandkoming van de concept en definitieve RES zorgvuldig en verantwoord tot stand kan komen. De motie is aangenomen. Onze fractie was als enige tegen deze motie. Wij zijn van mening dat de onderhandelingen van een nieuw Provinciaal Bestuursakkoord een zaak is van de onderhandelaars en niet van de Gemeenteraad. Daarnaast is de concept RES al klaar en zal onveranderd voorgelegd worden aan Nationaal programma RES. Wijzigingsvoorstellen zoals eventueel vanuit een Provinciaal Bestuursakkoord worden als bijlage bij het concept gevoegd. Landelijk zal dan bepaald worden of de RES van Noordoost Brabant voldoet aan de opgave die aan onze regio is gesteld.

    De komende periode staan de volgende onderwerpen geagendeerd:

    26-03-2020 Raadsinformatie avond

    02-04-2020 Commissie Ruimte

    09-04-2020 Commissie Bestuur en Samenleving

    16-04-2020 Raadsvergadering