Dubai aan de Dommel

Allereerst een woord van dank. Dank aan Van der Valk voor het aantrekken van de stoute handschoen en de plannen die zij gepresenteerd hebben. En, vanzelfsprekend, dank aan de insprekers, u bent in grote getalen gekomen vanavond wat aangeeft dat we het hier niet over zomaar iets hebben. 

Nee, deze nieuwbouwplannen van Van der Valk doen de gemoederen hoog oplaaien. Waar Van der Valk ooit het hotellandschap drastisch veranderde, wil het nu het Vughtse landschap drastisch veranderen. En over dat voornemen hebben we al verschillende krachttermen voorbij horen komen; het plan is kolossaal, buitenproportioneel, het is megalomaan, veel te groot voor Vught, kortom: Dubai aan de Dommel.

Maar dat zijn niet alle geluiden. Naast kritiek zijn er ook zeker complimenten. Mensen vinden het mooi, het is goed voor de werkgelegenheid, die hoogte zou wel mee gaan vallen, want Eikendonck is toch ook hoog. En het zet Vught wel weer op de kaart. Zo ziet u, verdeelde meningen en dan is het aan ons als gemeenteraad om hier iets zinnigs over te zeggen.

De VVD vindt dat ondernemers de ruimte moeten kunnen krijgen om te ondernemen, dus ook Van der Valk. En net zoals een winkel af en toe z’n pand verbouwd, een fietsenmaker naar een groter pand verhuisd en een restaurant z’n terras uitbreidt, is het logisch dat Van der Valk ook iets wil met Hotel Vught. Want ook de VVD ziet dat het gebouw aan vernieuwing toe is.

Maar is wat er nu gepresenteerd is, dan gelijk het ei van Columbus? Dat vindt de VVD niet. Er zitten zeker goede aspecten aan het plan, maar er zijn ook aspecten waar men is doorgeschoten, waar men de fantasie de vrije loop heeft gelaten.

Allereerst die goede aspecten:

- Één uitrit en één inrit. Dit maakt de oversteek voor de fietsers overzichtelijker en daarmee minder gevaarlijk.

- De bebouwing verplaatsen in de richting van de randweg, waarmee de schaal van de bebouwing aan de Bosscheweg weer meer past bij de rest van het straatbeeld.

- Het vergroenen van het landschap, zowel de gebouwen zelf als de “groene zone” tussen hotel en bebouwing aan de Bosscheweg.

- Het openbaar maken van de locatie en daarmee het openbare gebruik van het landschap, vooral het bootje richting de Bossche Binnenstad klinkt heel erg leuk.

- De ondergrondse parkeergarage, waarmee het veld vol blik uit het blikveld verdwijnt.

- De toename in de werkgelegenheid.

- De zorgwoningen.

- Én als laatste, de belofte “de bewoners zullen intensief worden betrokken in de planvorming”.

Want zoals duidelijk blijkt uit de inspraak, is de buurt tot nu toe nog niet tot nauwelijks meegenomen in deze plannen. Ja de presentatie op 12 december, waarna er in de presentatie voor de gemeenteraad enkele kleine aanpassingen zijn gedaan, maar meer ook niet. En dat wil de VVD wel.

Met  de nieuwe omgevingswet op komst, is het juist van zeer groot belang dat bij dit soort plannen de buurt actief betrokken wordt, dus daarin ligt ons inziens echt een taak voor Van der Valk omdat ook serieus op te pakken.

Want het is natuurlijk conceptueel prachtig wat er hier is neergelegd, maar het is ook  van een schaalgrootte die eigenlijk niet bij Vught past. Het huidige bestemmingsplan laat een hoogte van 14 meter toe, en de VVD wil best meedenken aan verruiming van die plannen, maar om van 14 meter gelijk 65 meter te maken, meer dan 4 keer zo hoog dus, dat gaat zelfs de o zo liberale VVD te ver.

En ook op andere gebieden lijkt dit plan bestaande regelgeving met voeten te treden, of is er in ieder geval meer onderzoek nodig naar wat er daadwerkelijk mogelijk is. Dan hebben we het over HOWABO, over EHS, over ecologische verbindingzones, over de structuurvisie, misschien zelfs wel over de APV. De VVD vindt de uitbreiding op het water in ieder geval geen goed idee, laat dat maar gewoon natuur blijven.

Het moge duidelijk zijn. De VVD is voorstander van een vernieuwd hotel Vught, en in de plannen die gepresenteerd zijn, zitten zeker een hele hoop goede punten, maar het moet niet leiden tot Dubai aan de Dommel.