Raadcyclus september - oktober 2019

Op donderdag 10 oktober sloten we weer een Raadcyclus

Er waren naast drie hamerstukken twee bespreekstukken.

GFT Gemeente Vught Van de vervuiler betaald naar de scheider bespaard. In ieder geval als we het Raadsvoorstel GFT mogen geloven. Op dit moment halen we binnen de gemeente Vught ruim 90 kilo restafval op per inwoner waar we in 2020 naar 75 kilo willen gaan en als einddoel in 2025 zelfs 30 kg. restafval per inwoner.

Als in de huidige 90 kilo bijna de helft GFT zit is er rekenkundig een behoorlijke slag te slaan. 

De VVD steunt daarom dit voorstel maar wel met een paar vragen/kanttekeningen. Het is natuurlijk fantastisch dat de huishoudens biologisch afbreekbare zakjes krijgen voor GFT afval maar hoe hoog ziet de wethouder het risico dat inwoners gewone (dus niet biologisch afbreekbare) plastic zakken in de GFT bak gaan gooien en wat denkt hij daar tegen te gaan doen? Zijn deze biologisch afbreekbare zakken straks ook verkrijgbaar in winkels of bij de gemeente?

Of met de kosten GFT alleen in het vastrecht opnemen en het ophalen van GFT gratis te maken de totale afvalstroom af gaat nemen is twijfelachtig. Misschien is het naast deze actie ook de moeite waard om te kijken of en zo ja hoe wij de Vughtse burger kunnen stimuleren minder afval te produceren, welke soort afval dan ook.

Huurprijssystematiek binnensportaccommodaties. De huurharmonisatie is eindelijk een feit. Iets wat de VVD al geruime tijd wil en waarmee een afspraak uit het bestuursakkoord is afgerond. Dat met deze harmonisatie een extra kostenpost voor de gemeente van € 10.000,— gemoeid zou zijn was voor onze fractie een kleine domper op de feestvreugde. SPUK gelden zouden hier wellicht uitkomst kunnen bieden. En daar kwam dan de BURAP2 rapportage. Daaruit kunnen we opmaken dat waar er € 50.000,— verwacht werd er € 63.000,— is ontvangen op de post Specifieke Uitkering Sport. Deze meevaller willen wij dan ook graag ten goede late komen aan de sport en wel aan de zaalsport door akkoord te gaan met de in dit Raadsvoorstel genoemde huurprijzen per 1-1-2020. Door de beschikbare zaalruimte efficiënt te verhuren is kostenbesparing mogelijk is door de wethouder aangegeven. Daarom willen wij ook graag eind 2020 een evaluatie om te kijken of de huurprijzen zoals die nu worden vastgesteld ook houdbaar zijn voor de toekomst.

Moties vreemd aan de orde van de dag.

De oppositie heeft een motie vreemd ingediend t.a.v. de Jagerboschlaan. met het verzoek om het verkeersbesluit voor de openstelling van deze weg in te trekken. Belangrijke overwegingen zijn dat de oppositie van mening is dat omwonende/belanghebbende niet gehoord worden. Wij zijn van mening dat omwonenden wel gehoord zijn. Maar burgerparticipatie wil niet automatisch betekenen dat iemand zijn/haar zin krijgt. Een belangrijke reden om dit verkeersbesluit toch te nemen, los van volgens het college nut en noodzaak van verharding van deze weg, is dat bezwaar en beroep nu mogelijk is. Een burger kan op besluiten in bezwaar en beroep gaan. Geen besluit betekend dus geen mogelijkheden voor bezwaar en beroep. De motie van de oppositie heeft het mede hierom niet gehaald.

De komende periode staan de volgende onderwerpen geagendeerd:

23 oktober Raadsinformatieavond Regio Noordoost Brabant in Oss

28 oktober Raadsavond, beantwoording technische vragen Programmabegroting 2020-2023

31 oktober Gezamenlijke commissie

07 november Raadsvergadering