Update Wethouder Heijboer

Het politieke jaar komt na de zomer weer op stoom. Het wordt een belangrijk jaar, de gemeenteraden hebben het besluit genomen tot de opsplitsing van Haaren en de verkiezingen die daarbij horen worden gehouden in november 2020.

In het zomerreces heb ik met de wethouder uit Haaren die het sociaal domein in haar portefeuille heeft een lijst gemaakt van de onderwerpen die we moeten invlechten als Helvoirt bij Vught komt. Ook de andere leden van het College van B&W hebben overleg met de collega wethouders van Haaren.

De twee colleges hebben werkafspraken waarbij we gezamenlijk de stand van zaken periodiek bespreken.

Uiteraard wordt dit proces tot invlechten door de ambtenaren ondersteund. Er zijn diverse gemeentelijke werkgroepen aan de slag.

Bij het sociaal domein brengen we de eventuele verschillen in gemeentelijke regelingen in kaart. De overgang naar Vught moet voor onze nieuwe inwoners soepel verlopen. Voor het komende jaar staan er maandelijks specifiek voor deze onderwerpen afspraken gepland tussen de wethouders en de verantwoordelijke beleidsambtenaren.

Een van de eerstkomende activiteiten in dit kader is een kennismakings- en werkbezoek aan het HelvoirThuis in Helvoirt met de organisaties van de Ouderen uit Vught en Helvoirt. Ook ABZ uit Vught sluit hierbij aan.

In het Sociaal Domein is en blijft er ‘werk aan de winkel’.  

Hoe houden we met elkaar de zorgkosten ‘in control’. Het Haagse beleid zorgt op dit moment voor de nodige spanning. Ik noem er enkele. Voor de WMO taken hebben we te maken, door Haagse wet- en regelgeving, met een abonnementstarief per 4 weken. Er is geen sprake meer van een eigen inkomensafhankelijke bijdrage. Dit gunstige abonnementstarief zorgt ervoor dat we een explosieve groei zien in het aantal aanvragen, op zich niet erg, we hebben immers graag iedereen in beeld. Wel heel vervelend en niet wenselijk is dat door de explosieve vraag er bij de aanbieders wachtlijsten zijn om aan de hulpvraag te kunnen voldoen. Hier staan we als gemeente met de rug tegen de muur, wij kunnen het personeelstekort bij de aanbieders helaas niet oplossen. Deze explosieve toename van hulpvragen heeft uiteraard ook gevolgen voor het gemeentelijk huishoudboekje. Dit is overigens ook een landelijk probleem. 

Vanaf 2020 wordt de nieuwe aanbesteding huishoudelijke hulp voor onze gemeente van kracht. Als Vught doen we dit met vier gemeenten. Boxtel, Sint Michielsgestel, Haaren en Vught. De nieuwe aanbesteding verandert ten opzichte van de laatste jaren. Het normenkader wordt gekoppeld aan uren, voor de cliënten is het duidelijker hoe lang de hulp komt. Bij de aanbesteding hebben we rekening gehouden met aanbieders die nu in Helvoirt actief zijn.

WSD en de koers voor de toekomst. Komend jaar worden er in de gemeenschappelijke regeling die de gemeenten hebben met de WSD stappen gezet om de WSD ‘toekomst proef’ te maken. Bij ongewijzigd beleid zou door de Participatiewet de WSD in een ‘sterfhuisorganisatie’ belanden doordat de instroom van de SW mensen is stopgezet. Als wethouder van Vught zit ik in de commissie waarin een advies voor de toekomst wordt onderzocht en voorbereidt. Vught heeft veel mensen bij de WSD aan het werk.

De uitvoering van de Jeugdwet is een van de onderwerpen die wekelijks binnen Vught en maandelijks in de regio aan bod komen. We besteden in Vught veel aandacht om de juiste zorg te kunnen geven aan onze jeugd.

De goede contacten met de huisartsen en de scholen zorgen ervoor dat we in Vught met een deskundig team van Wegwijs+, zoveel mogelijk zorg dichtbij kunnen geven.

Bij de zware en complexe zorg voor de jeugd blijft de beheersbaarheid van de financiën een spanningsveld.

Vught heeft veel instellingen binnen de gemeentegrenzen. Veel mensen zijn vanuit instellingen weer in onze wijken gaan wonen met ambulante hulp. Dit vraagt van onze inwoners soms een helpende hand en ook begrip. Dit onderwerp staat hoog op mijn agenda. Samen met Welzijnsorganisaties, het team van Wegwijs+ en de wijk GGD-ers werken we met elkaar aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan meedoen. Leuk om aan u te melden dat de Vughtse aanpak met de inzet van de wijk GGD-ers voor mensen met verward gedrag landelijk navolging heeft gekregen.

Een aantal onderwerpen voor de komende tijd: het Taalhuis, de aanpak laaggeletterdheid; de Vughtse invulling van het Nationaal Preventieakkoord; de aanpak en het  voorkomen van Eenzaamheid, ook door middel van maatwerk bij vervoer van A naar B; Meedoen in de samenleving in de breedste zin van het woord.

Kortom, werk aan de winkel! Ik houd u graag op de hoogte!

Saskia Heijboer