Standpunt "De Vughtse Regeling" - Commissievergadering 8 juni 2017

Op 22 december was de Vughtse gemeenteraad unaniem over hoe verder te gaan met de Vughtse aankoopregeling. De VVD juichte dit toe en hoopt ook nu weer eenzelfde unanimiteit te kunnen vinden.

Op 22 december was de Vughtse gemeenteraad unaniem over hoe verder te gaan met de Vughtse aankoopregeling. De VVD juichte dit toe en hoopt ook vanavond maar zeker volgende week donderdag eenzelfde unanimiteit te kunnen vinden. Unanimiteit omdat dat een krachtig signaal naar buiten is, unanimiteit omdat we daarmee uitstralen in dit dossier allen de neuzen dezelfde kant op te hebben.

Op 22 december vroegen we een drietal dingen aan het college, drie raadsvoorstellen die we vanavond als één raadsvoorstel behandelen. We vroegen om een voorstel over de onafhankelijke commissie, een voorstel over de kaders en een voorstel over de wijze van taxatie. De VVD steunt de uitwerking van deze voorstellen, al oogt die uitwerking hier en daar wel wat summier.

Om te beginnen de onafhankelijke commissie. In het amendement stond helder verwoord dat het voorstel ook een urgentieregeling moest behelzen, daarvan mist de VVD ieder spoor. Het enige wat we lezen gaat over de benoeming van de leden in het presidium of met briefjes in de raad. De VVD pleit voor de eerste variant, om de privacy van eventuele commissieleden te kunnen waarborgen.  Maar verder valt er dus weinig te zeggen over de commissie. Natuurlijk begeeft dit zich op het snijvlak van uitvoering en kadersstellen, maar meer informatie over hoe en wat was toch wel aardig geweest en ook zeker relevant. We hopen dat deze informatie snel volgt, in ieder geval voor de benoeming van de commissie.

De financiële kaders zijn gelukkig wel helderder uitgewerkt. 10 miljoen euro zetten we apart voor de regeling. Wederom een hoop geld bovenop alle gelden die we al aan de rijksinfra gaan uitgeven. Maar wel 10 miljoen die we klaar hebben voor de Vughtenaar, om die uit de brand te helpen indien nodig. De een noemt het propaganda, de VVD noemt het liever een zeer krachtig gebaar. 25 woningen per jaar kopen we ermee op, en ja daar zullen de meest schrijnende gevallen voorrang krijgen, maar daarmee sluiten we op voorhand niemand uit. En dat die meest schrijnende gevallen voorrang krijgen, dat is ons inziens alleen maar menselijk, daar valt geen propaganda in te herkennen.

Verder lezen we op financieel gebied wat proefballonnen, over particuliere middelen en eventuele herontwikkelingen. De VVD kan zich vinden in de weerlegging van het eerste, en kan zich tevens vinden in slechts herontwikkelen als alle eigenaren meedoen. Ook het werken in tranches bij het opkopen van woningen vindt de VVD een uitstekend idee.

Blijft het laatste onderwerp over: de wijze van taxatie. We verzochten het college met een voorstel te komen na bewoners, belanghebbenden en deskundigen geconsulteerd te hebben en dat is ook gebeurd. Uit antwoorden op technische vragen blijkt dat er een informatieavond belegd is waar vier vormen van taxatie zijn besproken: WOZ-waarde, peildatum voor aankondiging werkzaamheden met en zonder index en marktwaarde op de opnamedatum.

Bewoners, belanghebbenden en deskundigen hebben hierin geadviseerd om voor de laatste variant te kiezen. De tekst die we in het raadsvoorstel lezen is zelfs op die avond in gezamenlijkheid door de denktank opgesteld. Ook hier valt dus unanimiteit te bespeuren. De VVD had liever gezien dat op dit punt een uitwerking aan de raad was verstrekt met voors en tegens per variant, maar een dusdanig unaniem signaal van de bewoners, belanghebbenden en deskundigen kunnen wij niet naast ons neer leggen, nee dat signaal omarmen we.

De drie punten hebben dus allen hun mitsen en maren, en zeker bij de onafhankelijke commissie had de VVD er echt wel wat meer van verwacht, maar we moeten een ding niet vergeten. Het betreft hier nog altijd de pilot van de Vughtse regeling, een pilot waarin we nu keuzes maken maar waar we over een jaar weer verder kijken en zo nodig bijstellen. Zoals in december al gezegd: de regeling is nog niet in beton gegoten, maar in havermout pap, stevig maar toch nog buigzaam. Dus de VVD wil er nu echt mee aan de slag, hopelijk de rest van de raad ook.

Dank.


Mark du Maine