Betoog Fractievoorzitter VVD m.b.t. huisvesting Statushouders te Vught

Betoog van VVD Vught Fractievoorzitter Mark du Maine m.b.t. de RIB stand van zaken huisvesting Statushouders te Vught

Voorzitter, vat de idee post bij de VVD, een weldenkende fractie, dat het College, middels recentelijk uitgehouwen oplossingsroutes, gaat voldoen aan de taakstelling die de Commissaris van de Koning heeft geformuleerd betreffende het aantal door Vught te huisvesten statushouders? Dat is in het kort wat de SP aan ons vraagt in, voor de SP, opvallend wollig taalgebruik. Dat is ook een keer wat anders dan “Pak de Macht”, “Jij, Ik, Wij” of de evergreen “Stem tegen, stem SP”.

Het korte antwoord van de VVD op deze vraag is volmondig “ja”. We hebben het immers over nog slechts 12 aan Vught gekoppelde vergunninghouders. Ja, ook wij lezen dat de taakstelling 30 vergunninghouders betreft, maar 18 van die 30 hebben elders al onderdak gevonden. En om deze 18 vergunninghouders gelijk met een tweede huis op te zadelen, dat gaat zelfs de VVD te ver.

Het is ook niet voor niets dat het COA niet eens kan garanderen dat ze überhaupt 30 statushouders zouden hebben om in Vught te kunnen plaatsen. De SP tracht dus een probleem te maken van iets dat geen probleem is. De SP tracht dit college iets aan te praten waar geen sprake van is. Misschien tracht de SP zelfs om dit college in een kwaad daglicht te zetten, dat vindt de VVD verwerpelijk.

Sinds de taakstelling door de Commissaris van de Koning heeft de huisvesting van statushouders altijd hoge prioriteit gehad bij het college, en ook de volledige raad stond erachter én staat erachter dat dit op een fatsoenlijke manier moet gebeuren. Maar daar zijn wel woningen voor nodig, zowel op korte termijn als op lange termijn. Het college doet hier wat het kan, afspraken maken met Woonwijze, met Vestia, met Van Beuningen, met Reinier van Arkel, met maatschappelijke partners, ja zelfs met private partijen. En ook staan er nieuwbouwplannen op de rol: De Grote Zeeheldenbuurt, Elzenburg, Stadhouderspark. 

Maar niet alleen huisvesting, ook integratie en participatie van vergunninghouders heeft de aandacht van het college, is een prioriteit van het college. Net zoals het voorkomen van armoede onder statushouders. En ook hierin wordt opgetrokken met verschillende instanties, zoals bijvoorbeeld wederom Woonwijze, wat een prachtorganisatie is dat tegenwoordig toch, maar ook met vluchtelingenwerk. 

Vught maakt dus werk van het gehele vergunninghouder vraagstuk, van huisvesting tot en met integratie. Dit gaat met vallen en opstaan, vandaar de theoretische achterstand van 30, maar de feitelijke achterstand van 12 statushouders. Vandaar dat de provincie ook meekijkt. Maar ook de provincie ziet dat Vught op de goede weg is, anders stemt men niet in met het plan van aanpak dat Vught gepresenteerd heeft.

Voorzitter, de VVD herkent zich kortom totaal niet in de spoken die de SP ziet. Vught heeft geen muur op de gemeentegrens om Mexicanen buiten te houden, Vught staat open voor vluchtelingen, voor statushouders. Dat stonden we 11 maanden geleden op 12 mei 2016, dat staan we vanavond nog steeds.

Voorzitter, dank.