Standpunt VVD Fractie "De Vughtse Regeling"

De VVD vertrouwen in het voorstel, maar zet vraagtekens bij 3 van de 10 punten

Voorzitter, net iets meer dan een jaar geleden, op 2 december 2015, nam de gemeenteraad het historische besluit voor variant V3, besloot de raad om het bij de N65 over een ander boege te gooien én namen we een raadsbrede motie aan waarin we verzochten werk te gaan maken van Makelen en Schakelen. Nu, een jaar later, zitten we hier met het resultaat: de Vughtse Regeling. Een regeling die aansluit bij wat de raad toen vroeg: een voorstel om aan gedupeerden in de spoorzone de mogelijkheid te bieden, onder vast te stellen voorwaarden, hun woningen te verkopen. Precies dat is wat er nu voorligt, aan ons nu de taak om te oordelen over dat voorstel, over die voorwaarden.

De VVD is blij dat er een voorstel op tafel ligt, blij dat we hiermee een oplossing kunnen creëren voor die Vughtenaren langs het spoor die vastzitten in hun woning, die daar maar al te graag weg willen, maar die daar tot op heden niet in slagen. We moeten alleen niet uit het oog verliezen dat het hier wel om bovenwettelijke maatregelen gaat. Dus dat er ook grenzen zijn aan hetgeen wij als gemeente kunnen bieden. We weten allemaal dat zowel het spoor als de N65 grote impact gaan hebben op Vught en haar inwoners, en die impact is niet louter positief. We kunnen namelijk niet alle huizen opkopen, we kunnen niet iedereen schadeloos stellen. Natuurlijk, dat zou het aller mooist zijn, maar de realiteit is anders. Spoor en N65 zullen een ongewenst  litteken achterlaten in Vught, ongewenst want wij hebben nooit om die extra treinen gevraagd, maar we hebben er wel mee te dealen. Het is zaak om dat litteken zo goed mogelijk te herstellen. Deze regeling zien wij als essentieel onderdeel van dat herstelplan.

Het is goed dat de regeling is opgesteld door de mensen die ook in Moerdijk en Groningen soortgelijke regelingen hebben opgezet. Deze mensen weten dus van wanten, hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen putten uit hun ervaring om de Vughtse regeling te optimaliseren. Dit schept vertrouwen. Vertrouwen in de keuzes die in de regeling gemaakt worden én vertrouwen in de toekomst. De regeling is namelijk niet in beton gegoten, eerder in havermoutpap. Stevig, maar toch nog buigzaam. Jaar op jaar wordt er geëvalueerd en bijgesteld indien nodig, de VVD juicht dit toe.

De VVD heeft dus vertrouwen in het voorstel en daardoor ontbreekt de noodzaak om erg hard te gaan draaien aan de knoppen van de regeling. Er zijn ons 10 knoppen voorgeschoteld, het gros daarvan laten we ongemoeid.

-          12 maanden te koop staan: eens,

-          95% garantiewaarde: eens,

-          Opnamedatum als peildatum: eens,

-          25 woningen per jaar: eens,

-          Looptijd tot eind werkzaamheden: eens,

-          Twee maal per jaar toewijzen: eens,

-          Eerste en tweedelijns bebouwing: eens.

Bij 3 knoppen heeft de VVD dus wel een aantal opmerkingen:

De onafhankelijke commissie. Zorg ervoor dat deze ook echt onafhankelijk is en het allerliefst ook niet politiek gekleurd. We willen hier geen rekenkamertaferelen door straks een commissie te hebben die bijvoorbeeld alleen uit SGP’ers bestaat. Kwaliteit en onafhankelijkheid moet voorop staan in die commissie, een uitgesproken politieke kleur ziet de VVD dan als nadeel.

De verdeling van het budget. De 2/3e, 1/3e verdeling vindt de VVD an sich prima, echter hierbij wel een kanttekening. Indien er maar 10 woningen uit de eerste categorie zich aanmelden, moet dit niet het gevolg hebben dat er maar 5 woningen uit de tweede categorie opgekocht zullen worden. We willen deze verdeling dus pas laten gelden als er een ondergrens van het aantal woningen tot 340.000 wordt aangetikt, uitgaande van 25 woningen per jaar komt dat neer op 17 woningen uit deze categorie.

Laatste punt: de 6 maanden na ondertekening koopovereenkomst. De VVD wil na deze 6 maanden een extra buffer van nogmaals 6 maanden. Mocht de gemeente de woning in die 6 maanden verkopen voor meer dan het aankoopbedrag, dan gaat dit verschil minus de door de gemeente gemaakte kosten, naar de originele verkoper. Daarmee bieden we 6 maanden extra zekerheid aan de verkoper. Daarmee voorkomen we dat de verkoper zich “genaaid” voelt indien de gemeente bijvoorbeeld binnen 6 maanden voor 110% verkoopt. We snappen dat de kans hierop uiterst gering is, maar als we hiermee ook maar één hevig teleurgestelde Vughtenaar kunnen voorkomen, dan heeft deze aanpassing wat de VVD betreft z’n waarde al bewezen.

We horen graag wat de andere fracties hiervan vinden. Tot zo ver. Dank.