Pittige debatten over sociale veerkracht en leegstand tijdens Statenvergadering

Tijdens de statenvergadering van 18 november stonden belangrijke onderwerpen op de agenda zoals Sociale Veerkracht, Aanpak Leegstand en de Verordening Ruimte. Dat deze onderwerpen duidelijk leven, werd zichtbaar in de pittige debatten die werden gevoerd.

Pittige debatten over sociale veerkracht en leegstand tijdens Statenvergadering

Na het maken van een foto van alle leden van de Provinciale Staten, werd gestart met de Statenvergadering van 18 november. Op de agenda stonden belangrijke onderwerpen zoals Sociale Veerkracht, Aanpak Leegstand en de Verordening Ruimte. Dat deze onderwerpen duidelijk leven, werd zichtbaar in de pittige debatten die werden gevoerd.

Sociale Veerkracht
Fractielid Inge Schüller trapte namens VVD Brabant af met een helder verhaal over sociale veerkracht. Ze daagde in haar betoog de gedeputeerde en Provinciale Staten uit om verder te kijken dan de geijkte paden. Van sociale veerkracht naar ´liberale veerkracht´. De gevolgen van groei en krimp zijn immers zichtbaar en voelbaar in alle taak- en werkvelden en dat vraagt meer dan ooit een integrale aanpak van dit vraagstuk. Er ontstond een debat dat bijna 3 uur duurde! Gedeputeerde Swinkels had de oproep van de VVD maar al te goed begrepen en deed de toezegging om vanuit een matrixgedachte de integraliteit op te gaan zoeken.

Aanpak Leegstand
Leegstand is in onze provincie een zeer actueel vraagstuk. VVD Brabant vindt het belangrijk om vertrouwen te geven aan ondernemers door relevante ontwikkelingen mogelijk te maken. Daarnaast pleitte fractielid Tim Kouthoofd ervoor dat beslissingen met grote financiële impact (kunnen) eerst bij Provinciale Staten voorbij komen. Gedeputeerde van Merrienboer deed deze toezegging, waardoor het amendement dat VVD Brabant had klaarliggen uiteindelijk niet meer nodig was.

Motie zonne-energie
VVD diende een motie mee in over zonne-energie om zo een passage op te laten nemen om zonnevelden in onbebouwde ruimte ook mogelijk te laten maken. Deze werd omarmd door Provinciale Staten en daarmee aangenomen.

Verordening ruimte
In de verordening ruimte ging het om een beleidsarme wijziging. Na bestudering door fractielid Wilma Dirken bleek er echter een passage juridisch niet te kloppen. GS had helemaal niet de intentie om veehouders met het Keurmerk Beter Leven ineens iets te verbieden wat nu wél mag en wat ook past binnen het huidige beleid. De juridische formulering in de verordening was dus niet correct. Het amendement van de VVD brabant zorgde ervoor dat het juridisch wel sluitend is en dat de Brabantse veehouder die nu voldoet aan de regels en het Keurmerk Beter Leven, niet in de problemen komt. Het amendement werd omarmd door Gedeputeerde Staten en het gros van Provinciale Staten.  Saillant detail... Groenlinks stemde tegen dit amendement dat juist bijdraagt aan het welzijn van de dieren in stallen...